WTCGreen is uit!

WTCGreen 2013-2014

Hoe groen is WTC Amsterdam en Zuidas? Als extern redacteur van de bladen van het WTC volg ik het op de voet.

 

WTCGreen

Deze maand kwam de duurzaamheidsspecial WTCGreen uit. Het WTC geeft met de jaarlijkse special de eigen inspanningen om gebouwen en omgeving te verduurzamen een gezicht. Het redactionele proces is een professioneel feestje, onder meer vanwege de verrassende interviews. Over zonnepanelen op het dak, de visie op een duurzame Zuidas, wortels uit eigen moestuin, personeelsbeleid, innovatie en bewustwording.

Zo’n special laat zien dat het groene denken diverser wordt en groeit. Bijvoorbeeld met onderstaande artikelen:

Vanuit de klant

Bevlogenheid kwam ik tegen bij Accenture, Zuidas-buurman van het WTC. Mede dankzij de inspanningen van Senior manager Joost Brinkman werd dit jaar voor de tweede maal een groene tulp uitgereikt tijdens de Innovation Awards. “Misschien niet sexy,” zegt hij. “Maar dat we NU actie moeten ondernemen, dat probeer ik uit te dragen.”

60+

WTC’s facilitair dienstverlener D&B, zelf twintig jaar jong, zet de kwaliteit van oudere werknemers bewust in. Ontslag vanwege leeftijd zien zij als verspilling van talent. Met plezier denk ik terug aan het gesprek met een afvaardiging van hun ‘golden girls’: dames die hun ervaring (gemiddelde leeftijd 60+) zelfbewust vertalen naar hun werk als receptioniste. Hier zijn ‘jaren’ winst.

Energieneutraal

Technisch dienstverlener Cofely neemt al zijn kennis over innovatieve duurzaamheid mee naar het WTC. Zou het ook mogelijk zijn om Zuidas ‘energieneutraal’ te maken door samen energie op te wekken en te delen? Toekomstmuziek, maar haalbaar. Senior Energy Consultant van Cofely Marije Lafleur zegt fijntjes: “De techniek is er. Nu moet het nog bezinken.”

Zuidas worteltjes

Op een steenworp afstand van het WTC tovert de kok van Bolenius met de bloemkool en worteltjes uit de eigen moestuin. Het toprestaurant werd in 2013 gebiedswinnaar van de DAM-prijs. De moestuin ligt om de hoek, op een braakliggend stuk peperdure bouwgrond. Compliment aan de gemeente, die het in tijden van vertraagde bouw tijdelijk ter beschikking stelt.