Natuur & Milieu scoort bij Transparant Prijs

Medio oktober werd de Transparant Prijs 2013 uitgereikt. Het jaarverslag van Natuur & Milieu dong mee en scoorde hoog op compliance en communicatie.

Transparantprijs

De Transparant Prijs ging naar  Wakker Dier, voor hun jaarverslag 2013. Uit handen van juryvoorzitter Herman Wijffels ontving de organisatie de prijs van € 75.000,-. Het is Wakker Dier van harte gegund. Dankzij hen eten we bij ons thuis alleen nog scharrelvlees.

Natuur&Milieu

Bij de 189 inzendingen van ‘goede doelen’ bevond zich ook het jaarverslag van Natuur & Milieu. Redactioneel heb ik bij dit jaarverslag mijn beste beentje voorgezet, en het is dan ook altijd spannend om te zien hoe Natuur & Milieu hiermee scoort. De Transparant Prijs geeft daar immers een transparante terugkoppeling over!

(Toch) tevreden

Alhoewel ‘we’ niet in de prijzen vielen, mocht Natuur & Milieu (en ik!) toch tevreden zijn. Zo scoorde het jaarverslag van Natuur & Milieu op compliance en communicatie zeer hoog en werden een aantal belangrijke vragen beantwoord met ‘ja’. Denk aan:

  • De organisatie durft zich kwetsbaar op te stellen door uitdagingen, kwesties of dilemma’s publiekelijk te delen en mislukte projecten te benoemen?
  • Worden de kernboodschappen van het jaarverslag gecommuniceerd door herkenbare compacte en pakkende verhalen die de emotie en beleving raken van de lezer?
  • Is het taalgebruik helder en relevant voor de doelgroep (leesbaar, begrijpelijk, aansprekend, uitnodigend en passend bij het karakter van de organisatie)?
  • Is het verslag KISS proof (Keep it short and simple)?

Natuur & Milieu heeft zich vast voorgenomen te leren van de aandachtspunten uit het juryrapport om met het volgende jaarverslag nog beter voor de dag te kunnen komen. Een mooie uitdaging voor volgend jaar.

De transparant Prijs: voor wie?

De Transparant Prijs is ingesteld voor maatschappelijke organisaties die aan fondsenwerving doen onder het Nederlandse publiek en die geld en/of middelen besteden aan een maatschappelijk of charitatief doel.De prijs wordt uitgereikt aan het goede doel dat met haar jaarverslag donateurs het beste informeert over haar inspanningen van het afgelopen jaar.